Vad är WOW?

WOW Finland-festivalens program har lanserats! Bekanta dej med hela programmet via länken här under.

WOW Finland 2017 program (PDF)

www.wowfinland.fi/ohjelma

Vad är WOW?

Women of the World Finland är en internationell festival som hyllar allt det som kvinnor och flickor fått till stånd och firar feminismens framgång. WOW-veckoslutet är fyllt av inflytelserika talare, utmanade samtalsämnen, mentorskap, inspirerande workshops, dans, film och andra spännande uppträdanden.

WOW-festivalen ger dig en möjlighet att delta i jämställdhetsdiskussionen, knyta nya värdefulla kontakter och påverka –  så att vi tillsammans kan bygga en bättre värld! Festivalen hålls i Tammerforshuset veckoslutet efter den Internationella Kvinnodagen 11-12.3.2017.

Varför WOW?

Kvinnor och flickor utgör hälften av världens population och därför också hälften av dess potential. Ändå är jämställdhet långt ifrån en självklarhet och patriarkala strukturer styr världen över. WOW-Finland är en plattform för att skapa dialog, uppmuntra till viktig diskussion, men tar även till konkreta åtgärder för att skapa möjligheter för en ljusare framtid för kvinnor och flickor hela världen över.

WOW strävar efter att bygga en känsla av öppenhet och gemenskap, att skapa ett rum där alla kan uttrycka sin åsikt och bli hörda. Under festivalen kan du uppleva nya saker, få nya bekantskaper samt fängslas av intressanta diskussioner och spännande uppträdanden. WOW erbjuder fräscha synvinklar och bäddar för framtida samarbeten med inspirerande personer du träffat under festivalen.

Programmet är planerat i elva Think-In tillfällen runt Finland. Över 700 personer deltog i att producera idéer, hitta på teman och föreslå pratare till festivalen.

Från WOW Global till WOW Finland

Den första WOW-festivalen ordnades i mars 2011 i ett av världens främsta kulturcentrum, Southbank Centre i London. Festivalen ordnades för att hylla den internationella kvinnodagens 100-års jubileum, och har sedan det första evenemanget vuxit till att bli en internationell fenomen, som innefattar  festivaler i över 20 länder globalt. WOW har skapat ett inflytelserikt nätverk av både nationella och internationella kontakter och över en miljon kvinnor, män, pojkar och flickor från hela världen har hittills deltagit i WOW.  WOW Finland-festivalen förverkligas i samarbete med WOW Global och Southbank Centre i London.

WOW festivalerna förmedlar information om jämställdhet också genom media.  Festivalerna har fått uppmärksamhet genom t.ex. artiklar i The Guardian och Dawn, samt i sociala medier såsom Twitter och Facebook. Förra året nådde WOW Global över 138 miljoner människor via Twitter, vilket var dubbelt fler än året före.

Idag är WOW mera än en festival, det är en internationell rörelse som för samman människor från olika håll i världen. Det spelar ingen roll vilken bakgrund man kommer från, alla som medverkar i WOW, bidrar till att bygga en jämställd värld för alla. I Storbritannien ordnas WOW-festivaler, förutom i Southbank Centre i London, också i Cambridge, Cardiff, Derry-Londonderry, Essex och Folkstone. I Australien har WOW-festivaler hittils ordnats i Sydney, Brisbane och Katherine. Under 2018 kommer det även att ordnas en WOW Commonwealth-festival, som en del av Samväldesspelen i Gold Coast. Också Baltimore och New York i USA, Cairo i Egypten och Hargey i Somalien har sina egna WOW-festivaler. I Karach, Pakistan planeras det man som bäste landets andra WOW-festival någonsin. Även i Dhaka i Bangladesh och Mumbai i Indien planerar man att arrangerar WOW-festivaler under de kommande åren.

Program på WOW-festivalen

Festivalen engagerar allt från inflytelserika ledare till vardagshjältar och hjältinnor. Programmet är mångsidigt och består av diskussioner, debatter, presentationer, tal, workshops, teater, musik, film, stand-up komik och dans. WOW Finland har ett modigt och öppet tillvägagångssätt. Det är en festival för alla, där du kan uppleva allt från att skratta och att gråta tillsammans. Teman som behandlas är allt från politik och ekonomi till Beyoncé, popkultur och sex.

Mer information: www.wowfinland.fi/ohjelma

Gratis program och vår Open stage

WOW Finland bjuder också på en hel del gratisprogram. På vår Open Stage kan du följa med debatter eller upptäcka spännande uppträdanden helt gratis  Programmet är anpassat både till dem som bara är nyfikna på att få en inblick i jämställdhetsdiskussionen och för de som redan är bevandrade i jämställhetsdiskussionen. Du kan också delta i workshops, göra handarbeten eller spela videospel på festivalområdet, helt kostnadsfritt!

Mer information: www.wowfinland.fi/avoin-lava

WOW Think ins

Festivalprogrammet har planerats med att ordna 11 Thinkin-verkstäder på olika ställen över hela Finland. I Thinkin-processen har ca 700 personer i olika åldrar, från olika yrkeskårer, från olika socioekonomiska förhållanden, religioner och personer med olika bakgrund deltagit. I Helsingfors, Tammerfors, Vasa, Imatra, Åbo, Rovaniemi och Jyväskylä hölls en eller flera Thinkins under 2016. Stämningen under de två timmar långa sessionerna var intim, hoppfull och stöttande. Deltagarna fick skratta och gråta tillsammans och genom att dela med sig av sina framtida drömmar, rädslor och idéer skapade de själva innehållet i WOW Finland-festivalen.

Nedanför hittar du mera information om festivalprogrammet. WOW Finland förbehåller sej rättigheterna till eventuella förändringar i programmet.

 

 

 

WOW – Women of the World Festival, Southbank Centre 2016 i London

Tarja Halonen by Lasse Keltto

President Tarja Halonen (Women of Vision 11.3.)

Jóhanna Sigurðardóttir och Jónína Leósdóttir (Our Story, 11.3.)

Ordförande för Svenska Kvinnoförbundet Anna Jungner-Nordgren (Kvinnor, idrott och jämställdhet 11.3.)

Skådespelaren, feministen och ordkonstnären Alexandra Häggman (Spoken Word: Alexandra Häggman 11.3. & 12.3.)

Friidrottaren Karin Storbacka (Kvinnor, idrott och jämställdhet 11.3.)

Med ett superpass kan du uppleva hela festivalens fantastiska program!

Share This