Kirjoituskatselmus

Kirjoituskatselmus

Mitä mieltä tasa-arvosta ja sen toteutumisesta nyky-Suomessa ovat nuoret? Hankkeen yhteydessä kerättiin nuorten ajatuksia tasa-arvosta kirjallisessa muodossa ja toimittiin julkaisukanavana niille. Yhteistyössä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa hanke kutsui mukaan luokkia ympäri Suomen laittamaan ajatuksiaan paperille. Tekstin muodon jokainen oppilas voalitsi omalle äänelleen sopivaksi, nuori saattoi kirjoittaa aiheesta esimerkiksi räpin, esseen tai runon.

Kansainvälisen kirjailijoiden sananvapausjärjestön jäsen, Suomen PEN oli mukana teksteihin tutustumisessa ja heidän suositustensa perusteella kaksi teksteistä julkaistaan täällä WOW Finlandin sivuilla suomeksi ja englanniksi käännettynä WOW Globalin sivuilla. PEN:n raatiin kuuluivat kirjailija Vilja-Tuulia Huotarinen, kustannustoimittaja Lotta Sonninen ja kirjailija, käsikirjoittaja Juuli Niemi. Oppilaiden oli mahdollisuus saada WOW Finlandin stipendejä teksteistään.

Julkaistaviksi teksteiksi raati valitsi Neea Lahden Elämäni tähdenlentona -kirjoituksen ja Ysidraama-ryhmän Kuka sinut omistaa -draamatekstin.

Raadin perustelut valinnoistaan:

”Neea Lahden kirjoittama ”Elämäni tähdenlentona” on virkeä ja koskettava teksti identiteetin etsimisestä ja omien voimien löytämisestä, rakkaudesta ja yksinäisyydestä. Teksti onnistuu olemaan sekä monipuolinen että tarkka, sen kielikuvat ovat yllättäviä ja kiinnostavia ja kokonaisuus hallittu. Aikatasoilla liikutaan sulavasti. Silti teksti luo tunnelman tämänhetkisyydestä: siinä on eteenpäin pyrkivä vire,

Draamateksti ”Kuka sinut omistaa” (Pataluodon koulun Ysidraama-ryhmä) on hauska ja koskettava teksti, jossa tartutaan osuvasti ennakkoluuloihin ja -odotuksiin, jotka meitä kahlitsevat. Vauhdikkaasti etenevä näytelmä muistuttaa siitä, miten vaikeaa ja tärkeää on olla rohkeasti oma itsensä. Ovelaa loppukäännettä myöten teksti seurailee taitavasti draaman lakeja ja kommentoi ajankohtaisia, vakavia puheenaiheita huumorin keinoin.

Olimme kaikista teksteistä todella ilahtuneita ja nämä kaksi olivat meidän kaikkien kolmen mielestä ne, joista halusimme sanoa enemmän.”

Elämäni tähdenlentona_Neea_Lahti.pdf

KUKA SINUT OMISTAA_Ysidraama.pdf

Jyväskylän yliopisto kerää opetus- ja tutkimuskäyttöön kaikenlaista oppilaiden tuottamaa materiaalia tasa-arvosta. Oppilaiden kirjoituksia, kuvia, piirroksia jne. voi ladata Peda.net:iin osoitteeseen https://peda.net/jyu/hankkeet/isot maaliskuusta lähtien. Tavoitteena on, että kirjoituskatselmuksen avulla käynnistetään valtakunnallinen julkaisukanava ja materiaalipankki, jota opettajat ja oppilaat voivat myöhemmin hyödyntää.

Share This