Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -kirja

Hankkeen yhteydessä kaikille Suomen 9. luokkalaisille jaetaan keväällä 2017 Chimamanda Ngozi Adichien (s. 1977) kirja Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä (Otava, 2017). Adichie on nigerialainen palkittu kirjailija ja Afrikan nykykirjallisuuden keskeisiä nimiä, jonka teoksia on julkaistu yli 30 kielellä. Adichie kasvoi Nigeriassa Nsukkan yliopistokaupungissa ja asuu nykyään osan vuodesta Yhdysvalloissa. Uusimmassa kirjassaan hän käsittelee sukupuolten väliseen tasa-arvoon liittyviä kysymyksiä ja nostaa esimerkkejä omasta nuoruudestaan ja aikuiselämästään niin Nigeriassa kuin Yhdysvalloissa. Kansainväliseksi ilmiöksi noussut essee tarjoaa feminismille määritelmän, joka pistää meistä jokaisen ajattelemaan. Suomeksi kirjan on kääntänyt Sari Karhulahti ja julkaisijana on Kustannusyhtiö Otava. Kirjan on lahjoittanut koululaisille Otavan Kirjasäätiö. Kirja toimitetaan kouluille viikkoon 7 mennessä. Kirjapaketeissa on koulujen hankkeelle ilmoittama määrä kirjoja ja muutama kirja opettajille. Jos koululle saapuneen lähetyksen kirjojen lukumäärä poikkeaa oppilaiden määrästä tai koulusi ei ole saanut kirjalähetystä, otathan yhteyttä koordinaattoreihin!

 

Miksi juuri Adichien kirja?

”Kuinka voi olla mahdollista, että elämme vieläkin maailmassa, jossa kiistellään täysin itsestään selvästä asiasta eli siitä, että olemme kaikki tasa-arvoisia?” kysyi tasavallan presidentti Sauli Niinistö puheessaan YK:n tasa-arvojärjestön HeForShe-kampanjan juhlavastaanotolla New Yorkissa syyskuussa 2016. Niinistön mukaan tasa-arvoa edistävälle liikkeelle ei pitäisi enää 2000-luvulla olla tarvetta. Hän kuitenkin totesi: ”Täällä me olemme.” Kirjailija Eveliina Talvitie puolestaan sanoi Helsingin Sanomien haastattelussa alkusyksystä 2016: ”Ruotsissa feminismi on poliittinen voima ja syvällä asenteissa. Siitä kertoo sekin, että nigerialaissyntyisen Chimamanda Ngozi Adichien kirja Kaikkien pitäisi olla feministejä lahjoitettiin kaikille 16-vuotiaille joululahjaksi. En voi kuvitella, että tällaista tapahtuisi Suomessa.”.

ISOT -hanke on lähtenyt ajatuksesta, että tämä voidaan ja pitää tehdä myös Suomessa! Julkaisemalla Adichien kirjan ja jakamalla sen kaikille Suomen 9. luokkalaisille, ISOT haluaa nostaa suomalaiseen keskusteluun feminismin ja sen merkityksen osana laajempaa ihmisoikeus-, tasa-arvo- ja demokratiakeskustelua. Adichien tekstin suomennos avaa globaalin ja monikulttuurisen näkökulman tarkastella tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta sekä tarjoaa välineitä pohtia ja edistää niitä. Adichien alun perin TED-puheena julkaistu Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä -essee tarttuu rohkeasti sukupuolten eriarvoisuuteen. Perustellessaan feminismin tarpeen pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta poikkeavassa kulttuuriympäristössä se haastaa meidät miettimään tasa-arvoa yhteisenä arvonamme, sen toteutumista ja sen suhdetta feminismiin. Myös Suomessa itsestäänselvyytenä otettu koulutus ja lukutaito asettuvat globaaliin kontekstiin. Tämä henkilökohtainen, replika saat rolex helposti lähestyttävä kirja opettaa empatiaa ja edistää kulttuurista moninaisuutta. Se on yhteiskunnallisesti tärkeä avaus ja kansainvälisyyskasvatusta aidoimmillaan. Tarttuessaan eriarvoistaviin käytäntöihin se saa lukijansa miettimään, pitäisikö minunkin olla feministi. Ainakin se haastaa kysymään: miksi ei?

 

Share This